• Amstelstraat 1 | 1823 EV Alkmaar , 072 - 5117311, receptie@de-oever.nl

 • Wat is TulpHulp
  TulpHulp is een initiatief van de vrijwilligerscentrale en ontstaan vanuit het signaal dat er behoefte is om, in deze tijd van corona, wijkbewoners directer te kunnen benaderen. Via de tulpenkaart krijgt men op eenvoudige wijze inzicht in het Alkmaarse hulpaanbod.

  Verschillende vormen van hulp
  Het gaat om diverse vormen van hulp, zoals hulp bij het ondervinden van eenzaamheid maar ook praktische hulp zoals het halen van boodschappen of medicijnen. Om het vragen naar hulp zo makkelijk mogelijk te maken blijkt naast alle digitale informatie dat er ook behoefte bestaat aan een fysiek middel. 

  Het vinden van de juiste hulp binnen het ruime aanbod is niet altijd eenvoudig, zeker nu. Een kaart met daarop de gegevens van organisaties waar men terecht kan met welke hulpvraag is dan welkom. Er is gekozen voor een rode tulp op de kaart omdat deze symbool staat voor naastenliefde.De verspreiding van de tulpenkaart gebeurt door de deelnemende organisaties, zoals WonenPlus Alkmaar, Humanitas en Wijkcentrum De Oever. Doordat de kaart aan de deur wordt aangeboden, kunnen we in gesprek met de bewoner om te horen hoe het gaat.

  De verwachting is dat in dat gesprek eventuele hulpvragen naar boven kunnen komen. De kaart is dan een middel om inzicht te krijgen waar men terecht kan. Wanneer men de kaart voor het raam zet is dat bedoeld als signaal voor buren dat deze bewoner wel wat hulp van een buur zou willen ontvangen.